De Japanse duizendknoop verdringt door zijn sterke groeikracht inheemse planten en tast bouwwerken, leidingen en wegen aan. Als de plant zich eenmaal vestigt, dan is hij moeilijk weg te krijgen. Tijdig saneren van een groeiplaats is kosten-efficiënter dan pas aanpakken wanneer de plant al over een terrein verspreid is. In de winterperiode is de exoot echter moeilijk zichtbaar.
Een speurhond biedt mogelijk uitkomst. In Engeland hebben honden al boven- en ondergrondse delen van de plant kunnen lokaliseren. Inmiddels heeft ook de Nederlandse hondeninstructeur Jan Reuvekamp een van zijn honden getraind in het opsporen van duizendknoop. Een snelle controle van partijen grond met behulp van een speurhond kan projectontwikkelaars snel duidelijkheid geven of de locatie die ze op het oog hebben is besmet met Japanse duizendknoop, en kan voorkomen dat besmette grond onbedoeld bijdraagt aan de verdere verspreiding.
Wageningen University & Research wil in samenwerking met Jan Reuvekamp nagaan of de inzet van speurhonden in de praktijk ook daadwerkelijk meerwaarde heeft en voldoende zekerheid biedt. Daarvoor zoeken zij bedrijven en organisaties die interesse hebben en mee zouden willen werken om dit in de praktijk te toetsen.