Er zijn chemische bestrijdingsmiddelen die u kunnen helpen bij het onkruidvrij houden van de bestrating in uw tuin. Dit is ongewenst, want deze middelen kunnen terecht komen in ons water. Gelukkig zijn er niet-chemische technieken (apparatuur) te koop die u helpen om eenvoudig en snel het onkruid te verwijderen. De volgende staan in het onderstaande overzicht beschreven: branders, heet water, stoom en mechanische onkruidborstels.
De kaarten zijn gemaakt op initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) heeft de volgende kaarten voor particulieren opgesteld: 9. Voorkom ongewenste kruidgroei op verhardingen & 10. Voorkom ongewenste kruidgroei in groenzones
Onkruid bestrijden zonder gif – snel, goedkoop en makkelijk
De Japanse Duizendknoop is een ‘invasieve exoot’, die met zijn diepe en sterke wortelstelsel een bedreiging kan vormen voor funderingen van tunnels, gebouwen, wegen en voor de stabiliteit van dijken. Bestrijding is moeilijk. Sommige gemeenten besluiten zelfs het omstreden middel glyfosaat in te zetten. Ondertussen zijn in sommige tuincentra en bij bloemisten delen van deze plant, de zogenaamde Polygonumstokken te koop. Deze stokken worden gebruikt in bloemstukken. CLM Onderzoek en Advies raadt aan om deze stokken niet langer te kopen. Lees meer over de bestrijding van de Japanse duizendknoop op www.bestrijdingduizendknoop.nl.
Invasieve exoten, tuin er niet in!
In de problematiek rondom invasieve exoten geldt “voorkomen is beter dan genezen”. Daarom is het aan te raden zorgvuldig met exoten om te gaan en ze niet in de natuur weg te gooien, aan te planten of los te laten. Eind 2018 is de actie “Invasieve Exoten, tuin er niet in” gestart. Op www.tuinernietin.nl kunt u terecht voor meer informatie over de risico’s van exoten. De site geeft tips over verstandig omgaan met uw tuinafval, het planten van alternatieve, inheemse soorten en het reinigen van uw spullen na een vakantie. Heeft een exotische soort zich in uw regio gevestigd? Geef uw waarneming dan door via de app ’snApp de exoot'.
Onkruid bestrijden zonder gif – snel, goedkoop en makkelijk
Doe het vooral NIET met azijn, zout of chloor – dat verpest de bodem en het grondwater. En is slecht voor bijen en insecten. We zetten wat alternatieven op een rijtje.
- Wél doen: regelmatig vegen
- Wél doen: kokend water
- Wél doen: wegbranden
- Wél doen: worteldoek of voegmortel
Velt publiceert regelmatig nuttige filmpjes met tips over pesticidevrij tuinieren.
Factsheet Veilig verwerken Japanse duizendknoop
De Branchevereniging Organische Reststoffen BVOR heeft een factsheet uitgegeven over het veilig verwerken van Japanse duizendknoop. De factsheet gaat met name over de veilige afvoer en verwerking van de restanten: op welke wijze kunnen maaisels met Japanse duizendknoop zodanig worden verwerkt dat de kiemkracht verdwenen is.
Velt-app Tuintalent (downloaden in Play en App store)
Leer ecologisch tuinieren met de Velt-app Tuintalent
Velen zijn het erover eens: pesticiden zijn schadelijk voor onze gezondheid en natuur. Bovendien zijn ze overbodig in een gezonde tuin. Maar hoe doe je dat dan: je terras, oprit of (moes)tuin op een natuurlijke manier onderhouden? Met de app Tuintalent leer je alles over ecologisch tuinieren. Zo maak ook jij van je terras, oprit of tuin een wonderlijk plekje. En dat helemaal met respect voor plant en dier.
Je download Tuintalent gratis voor je smartphone, zowel voor Android als iOs.
Gewildgroei staat voor gewenste spontane vegetatie; hét stadsgroen van de toekomt. Er worden enorme bedragen besteed aan het verdelgen van spontane vegetatie en tegelijkertijd aan het in stand houden van aangeplant groen. Gewildgroei is een beweging. Aanhangers zien ‘onkruid’ niet als een probleem, maar als partner.
Algemene tips voor schoner drinkwater, op initiatief van de provincies Utrecht en Gelderland en drinkwaterbedrijven Oasen en Vitens.
- Een gifvrije tuin; tips voor allerlei tuinen, van stadstuin tot moestuin
- Een bestrijdingsgids; Zeer complete bestrijdingsgids voor allerhande ongewenste dieren en planten, ziekten en plagen.
Milieuvriendelijk(er) onkruid verwijderen uit uw tuin
Onkruidbestrijdingsadvies van Milieucentraal. Gaat o.a. in op:
- tips ter preventie, zoals goede plantkeuze, schoon zand, worteldoek, bodembedekking met cacaodoppen, boomschors of bodembedekkende plantjes
- methoden om zonder gif te bestrijden, zoals wortelsteken of wortels uitgraven, krabben, heet water, schoffelen
- groene aanslag, algen, mos, zie het filmpje: Hoe houd je tuintegels vrij van groene aanslag en onkruid
Veelgestelde vragen over onkruid
Antwoord op veelgestelde vragen over onkruid op de Vlaamse website van Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren).
Onderhoud u uw tuin zonder bestrijdingsmiddelen? Dan kunt u uw areaal (aantal m2) via deze website aanmelden, zodoende wordt het chemievrije areaal in Nederland en België groter. Ook staan er tips op de website om mossen&algen, ongewenste dieren, ziekte & andere plagen zo nodig chemievrij te verwijderen/bestrijden. De site streeft erna dat alle chemische bestrijdingsmiddelen in 2020 uit de winkelrekken zijn verdwenen. Dit doen ze door burgers, industrie en overheid te informeren. Zie www.2020pesticidevrij.nu
Duurzaam tuinadvies en (h)eerlijke onkruidrecepten
Een plantje op de stoep hoeft niet per definitie onkruid te zijn. Onbekend maakt onbemind. De Hortus Botanicus Leiden geeft tips om stoepplantjes te herkennen.