Onze aarde minstens 20 biljard mieren; iedereen kent dit diertje. Mieren dragen op een aantal manieren bij aan een gezonde bodem en tuin:
- Mieren bouwen hun nest doorgaans door tunnels te graven in de grond op warme, droge plekken (hoewel er ook mieren zijn die nesten bouwen in holle bomen, tussen spleten van rotsen of met afgevallen naalden en bladeren in het bos). Door dit vele graafwerk in de bodem kunnen lucht en water gemakkelijker indringen. De vele tunnels worden ook gewaardeerd door andere bodemdiertjes die er lustig gebruik van maken. En zelfs plantenwortels zien de gangen als perfecte snelwegen om dieper de grond in te groeien.
- Mieren houden het bodemvoedselweb in evenwicht door te jagen op verschillende insecten, spinnen, wormen en duizendpoten.
- Op hun beurt lokken mieren andere nuttige dieren naar je tuin: hagedissen, vogels en egels bijvoorbeeld.
- Verder zijn mieren ook echte afvalruimers. Met hun sterke kaken versnipperen ze namelijk heel wat afgestorven plantenresten.
- Tot slot zijn de diertjes ook gratis zaaimachines: verschillende planten voorzien op hun zaden een mierenbroodje, een soort aanhangsel waar mieren op verlekkerd zijn. Mieren verslepen dit toetje samen met het zaad naar hun nest, waardoor het zaad verder verspreid geraakt.
Een jaar lang laat Velt je kennismaken met verschillende helden uit de bodem. Ze zorgen voor een gezonde tuin waar planten zorgeloos kunnen groeien.
Hoewel mieren dus heel nuttige diertjes zijn zorgen ze soms ook voor overlast, bijvoorbeeld wanneer ze een verzakking van de verharding veroorzaken. Als je ze in dat geval wil bestrijden, kies dan bij voorkeur een milieuvriendelijke methode. MilieuCentraal beschrijft een aantal opties, zoals de inzet van een omgekeerde bloempot (mieren verplaatsen dan hun nest naar de pot)